Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals).

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals).
Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals).

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). This is one of the most Important Chapters of Class 10th Science. From this chapter Metals and Non-metals, Every year in the Board 5-8 Marks of questions are asked. Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals).

This is one of the most Important Chapters of Class 10th Science. From this chapter Metals and Non-metals.

In this chapter, you’re going to learn about the Metals and Non-Metals present in our Surroundings their Physical properties as well as their Chemical Properties. Also about refining, Extraction, and Many more topics are covered in this Lesson Metal and Non-Metals.

From this chapter Metallurgy starts. This is the very Important Chapter if you have to further take Science in class 11th and 12th.

In-text question/Answers page Number 40 – Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals).

  1. Give an example of a metal which

(i) is a liquid at room temperature.

(ii) can be easily cut with a knife.

(iii) is the best conductor of heat.

(iv) is a poor conductor of heat.

Ans:- (i). Mercury is a metal that is liquid at room temperature.

(ii). Na(Sodium) and K (Potassium) are the metals that can be cut with Knife.

(iii). Silver is the best conduct of Heat.

(iv). Lead and Mercury are the poor conductors of Electricity.

2. Explain the meanings of malleable and ductile?

Ans:- Malleable:- The Metals that can be beaten into thin sheets by hammering are called Malleable.

Ductile:- The Metals that can be drawn into the thin wires are called Ductility.

In-text Questions/Answer page Number 46

1. Why is sodium kept immersed in kerosene oil?

Ans:- Na(Sodium) kept immersed in kerosene oil Because Na is very reactive in nature it reacts with the Moisture present in Atmosphere and catches fire. That’s why Na keep immersed in Kerosene oil.

2. Write equations for the reactions of

(i) iron with steam

(ii) calcium and potassium with water

Ans:- (i). 3Fe(s) + 4H2O(g) → Fe3O4(s) + 4H2(g), Iron reacts with stem to form brown color of ferric oxide and H2 (g). This compound is also known as Magnetic Oxide.

(ii). Ca(s) + 2H2O(I) → Ca(OH)2(aq) + H2(g), Calcium reacts with water to form Calcium hydroxide and H2(g).

Similarly, when potassium reacts with H2O, it forms Potassium hydroxide and H2(g).

3. Samples of four metals A, B, C, and D were taken and added to the following solution one by one. The results obtained have been tabulated as follows

MetalIron(II) sulfateCopper(II) sulfateZinc sulfateSilver Nitrate
ANo reactionDisplacement
BDisplacement
CNo reactionNo reactionNo reactionDisplacement
DNo reactionNo reactionNo reactionNo reaction
Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 1

Ans:- (i). Here, B is the most reactive element in nature.

(ii). B will displace the copper form its Metal Salt that is CuSO4 (Copper Sulphate)

(iii) Here are the metals orders in decreasing Reactivity Series, B > A > C > D.

4. Which gas is produced when diluting hydrochloric acid is added to a reactive metal? Write the chemical reaction when iron reacts with dilute H2SO4.

Ans:- Hydrogen (H2) gas will liberate when the reactive metal will react with dilute HCl (hydrochloric Acid).

Zn(s)+H2SO4(aq) → ZnSo4(aq)+H2(g)

5. What would you observe when zinc is added to a solution of iron (II) sulfate? Write the chemical reaction that takes place.

Ans:- when zinc is added to Fe2SO4 (Iron Sulphate), Zinc will displaces Fe form its salt to form ZnSO4 (Zinc Sulphate). Because zinc is more Reactive than the Iron. Zn + FeSO4 → ZnSO4 + Fe(s)

In-text Questions/Answers Page Number 49:-

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 2

Ans:- you can see the electron dot structure of Sodium, Oxygen, and magnesium in the Image given below.

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 3

2. Why do ionic compounds have high melting points?

Ans:- Hence, Ionic compounds are made up of one positive charge atom and one negative charged atom, So the force of attraction between the two atoms f any Ionic Compound is very high. That’s why the ionic compounds have a high Melting Point.

In-text Questions/Answer Page Number 53:-

1. Define the following terms.

(i) Mineral

(ii) Ore

(iii)Gangue

Ans:- (i). Minerals:- the Compounds of Elements that are found in nature in the earth Crust. Example:- K2SO4.Al2(SO4)3 . 24H2O, etc.

(ii). Ore:- Ores are the form of the main source where the Minerals are Extracted. Example:- Bauxite Al2O3.2H2O is the ore of Al.

***All Minerals are not ores, But all ores are considered as Minerals. Because ultimately all Minerals are Extracted from their Ores.

2. Name two metals that are found in nature in the free state?

Ans:- Gold and Platinium are Mainly the two metals that are found in their free state in nature.

3. What chemical process is used for obtaining a metal from its oxide?

Ans:- Reduction process is used for obtaining metals from its oxide. Ex: Lead oxide is reduced to Zinc by Heating with carbon.

PbO (Lead Oxide) +C (Carbon) → Pb (Lead) + CO (Carbon Monoxide)

In-text Questions/Answer set 5 Page Number 55:-

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 4

2. Which metals do not corrode easily?

Ans:- Metals like Cu (Copper), Au (Gold), Ag (Silver), Pt (Platinium), do not corrode easily.

3. What are alloys?

Ans:- An alloy is a homologous Mixture of a Metal and a non-metal.

Example: Steel is an alloy, which is a mixture of Iron and Carbon. Similarly, Brass and Bronze are also the examples of Alloy which are made up of  (copper and zinc) & (copper and tin) respectively.

Exercise Question/Answers (Page Number 56):-

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 5

Ans:- (d) AgNO3 solution and copper, because copper is more Reactive than Ag(silver) that’s why it will displace Ag from AgNO3 to form Cu(NO3)2 (Copper nitrate).

Cu(s) + 2AgNO3 (aq) → Cu(NO3)2 (aq) + 2Ag(s)

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 6

Ans:- (c). Applying Coating of Zinc, Because in this case, we can’t use Grease or Paint because food is cooked in Frying Pan.

3. An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be

(a) calcium

(b) carbon

(c) silicon

(d) iron

Ans:- (a). Calcium is Correct Because Calcium reacts with Oxygen to give CaO (Calcium Oxide). Which have the high Metlating Point about (2,572°C). And CaO is also highly soluble in water. It forms Ca(OH)2 when it reacts with water.

Cao + H2O ——> (CaOH)2.

4. Food cans are coated with tin and not with zinc because

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 7

Ans:- (c). Zinc is more Reactive than Tin.

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 8

Ans:- i). Hammer is given here, So, first of all, I will Beat both the samples. Metals are Malleable in nature. S if it will be Metal then it will be easily converted into a sheet. But when we beat non-metal with a hammer then it will break down.

ii). As you know, Metals are the good conductor of Electricity. So if current will pass through the Sample then it will be metal. But if Electricity will not pass through the Sample then it will be Non-Metal.

(b). metals are Melleable in nature ass well they are the good conductors in nature. Whereas non-metals are Bad conductor of Electricity as well as not Malleable.

6. What are amphoteric oxides? Give two examples of amphoteric oxides?

Ans:- Amphoteric oxides are the oxides that react with both Acid and Bases to form Salt and water. Example:- Al2O3 (Aluminium Oxide), PbO (Lead oxide).

7. Name two metals which will displace hydrogen from dilute acids and two metals which will not?

Ans:- See this above Reactivity table:-

i). The two Metals that will displace Hydrogen from its dilute acids are Zn(Zinc) and Mg(Magnesium) Because these two metals are more reactive than Hydrogen.

ii). Two Metals that will not Displace Hydrogen form its Dilute acids will be Au(Gold), and Ag(Silver), because these two metals are very Sable/ un-reactive in nature.

8. In the electrolytic refining of a metal M, what would you take as the anode, the cathode, and the electrolyte?

Ans:- In the process of electrolytic refining of metal called ‘M’,

  1. An impure and thick block of metal M ——-> Considered as the anode,
  2. A thin Plate of pure metal M ——-> taken as anode
  3. And the suitable salt solution of metal M ——–> considered as the electrolyte.
Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 9

Ans:- When we heat Sulphur Powder in the presence of oxygen, then SO2 gas will be produced. SO2 gas is basically acidic in Nature.

(a). So, when we pass SO2 gas through i). Dry litmus Paper, the then-No color change will take place. But, when we pass SO2 form ii). Moist Litmus Paper, the color of litmus paper will change to Red.

(b). S + O2 → SO2
SO2 +H2O →H2SO3

10. State two ways to prevent the rusting of iron?

Ans:-

  1. Iron (Fe) can be prevented from rusting by applying Paint on its Surface.
  2. Also, it can be Prevented by using different methods like- Electroplating, Galvination, Chromium plating, or by Applying oil/grease on its surface to cut the contact of Iron with Air and moisture.

11. What type of oxides are formed when non-metals combine with oxygen?

Ans:- when non-metals combine with oxygen the acidic or Neutral oxides are formed. Example:- CO—> Neutral oxide, N2H5—> Acidic oxide.

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 10

Ans:- Platinium, Gold, and Silver are used to make jewelry because these metals are very stable in nature as well as these metals are very Ductile and Lustrous. These metals don’t react with Air and Water in normal Condition and Never lose their shine.

(b). Sodium Potassium and Lithium are stored underwater because these Metals are very reactive in nature, These metals react with water to form heat and H2 (g).that finally starts burning. It reacts with the moisture present in the Air, that’s why we keep it in Oil.

(c). Aluminum is highly reactive yet it is used in making of Cooking Utensils Because aluminum reacts with the Oxygen present in the atmosphere to make a thin layer of Al2O3 (Aluminium oxide),

This oxide layer is very stable in nature and prevents it from further reaction with oxygen. Also, Aluminium is a good conductor of heat.

(d).  Carbonate and sulfide ores are usually converted into oxides during the process of extraction Because the process of Extracting Metals from their oxides is very easy and Cheap. Compared with their Extraction from their Carbonated or Sulphide Ores.

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 11

Ans:- Tarnished copper vessels being cleaned with lemon or tamarind Juice, Because this sour substance contains acids that dissolve the coating of copper oxide(CuO) or basic copper carbonate [Cu2(OH)2CO3] present on the surface or tarnished copper vessels.

This makes the tarnished copper vessel shining again. That’s why Sour Substances are used for cleaning the tarnished copper Vessel.

Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). 12

16. Give reasons why copper is used to making hot water tanks and not steel (an alloy of iron).

Ans:- Copper is used to making hot water tanks not any steel or any Iron alloy because Iron reacts with steam. Whereas Copper doesn’t react with any form of Water, that’s why the tank will never corrode and hence we use Copper Instead of Steel or any Iron alloy.

Now…Bravo! We Just completed with our Class 10th Ch-3 Ncert Question Answer (Metals and Non-Metals). I hope this content was helpful to you all. If you have any doubts related to this chapter then please let me know in the comment sections.

I will definitely help you in solving your problems as soon as possible for me. And also if you haven’t joined us on our Different platforms like Whatsapp, Instagram, and Telegram. Then please join our Community. We have a proper team that will help you in solving your problems.

Here are some of the useful links related to this chapter. If you haven’t Completed the NCERT Questions, Or Exemplar Problems or like Any of our Practice Questions Part-1 and Part-2 or Extra Questions or any other things that we provide in each and every chapter that is Notes and Quizzes of this chapter. Then you can do a checkout to all that.

Also if this content was helpful for you then please do share it with all of your friends so that we can reach more and more students and help them as well.

https://classxscience.com/class-10th-ch-3-metals-and-non-metals-ncert-question-answer/

Follow us on Different Social Media Platforms:-

Join us on Instagram

Join us on Twitter

join us on Facebook Page and Group

If this content was helpful for you then please do us review. And if this was not helpful then please let us know in the comment section so that we can improve our content.
50
Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] to this chapter. If you are searching for these then just go now and check them. NCERT Exemplar, NCERT Solutions, Solved Extra Question Answers, Practice Questions, and Quizzes and […]

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x